De uitvaartbakfiets in Amsterdam

Tips voor een duurzame uitvaart

Wanneer een geliefde overlijdt, is een duurzame uitvaart misschien niet het eerste waaraan u denkt. Tegelijkertijd zie ik dat steeds meer mensen tijdens hun leven duurzame keuzes willen maken. Gedurende mijn loopbaan als uitvaartonderneemster, heb ik de vraag naar duurzame alternatieven zien stijgen en gelukkig is er steeds meer mogelijk. In deze blog deel ik mijn tips, ideeën en ervaringen en wil ik u inspireren welke keuzes u heeft.

Duurzaam opbaren

  • De Bio Sac is gevuld met klei en actieve koolstof en wordt op de buik gelegd. Deze ecologische opbaarmethode conserveert het lichaam en stelt het ontbindingsproces uit. Ik ben gediplomeerd om een thuisopbaring met de Bio Sac uit te voeren.
  • Graszoden geven veel koude af. Wanneer ze onder het lichaam geplaatst worden kunnen ze het lichaam lange tijd koel houden.

Beide opbaarmethoden zijn veel vriendelijker dan koelen met een koelplaat. Het lichaam is op kamertemperatuur en voelt daardoor aangenaam en soepel aan. Vooral bij een thuisopbaring is dat prettig wanneer nabestaanden de ruimte hebben om lang bij hun overleden geliefde te zijn.

Lees hier meer over duurzaam opbaren

Een duurzame uitvaartkist

  • Een mycelium kist is gemaakt van lokale paddenstoelen en geüpcyclede hennepvezels en is 100% natuurlijk. De kist is bijzonder licht en stevig en volledig biologisch afbreekbaar. In 45 dagen is de kist één met de natuur.
  • Voor een ongelakte populierenhouten uitvaartkist wordt 82% minder aan chemische stoffen gebruikt dan voor de productie van een vergelijkbare kist van spaanplaat. Populier is een Nederlandse houtsoort en groeit snel. Het zorgt voor een schonere verbranding tijdens het cremeren, omdat er minder giftige stoffen vrij komen dan bij het verbranden van spaanplaat.
  • Kies liever niet voor een mand of baar gemaakt van zeegras. Zeegras is een belangrijke plant die geconserveerd moet worden. Lees hier meer over kisten, manden, planken en wades.

Duurzaam rouwdrukwerk

  • Kies voor rouwdrukwerk gemaakt van 100% gerecycled papier met een FSC-keurmerk en bedrukt met biologisch afbreekbare inkt zonder giftige pigmenten.
  • Stuur de genodigden alleen digitale rouwkaarten of maak via social media bekend wanneer en waar de uitvaart plaatsvindt.
  • Geef de genodigden iets mee uit het huis in plaats van ze een bedankkaart te sturen.

Duurzame bloemen

  • Kies voor een bloemist die duurzaam geteelde bloemen inkoopt en het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist
  • Selecteer Nederlandse bloemen passend bij het seizoen of maak een bloemboeket uit eigen tuin.

Duurzaam vervoer

  • De rit naar het crematorium of de begraafplaats vindt plaats met een rouwauto. Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische varianten beschikbaar. De vervoerder waar ik mee werk rijdt alleen nog elektrisch.
  • Een overbrengbus wordt ingezet om de overledene op te halen of te vervoeren tussen locaties. Ook dat kan
  • In Amsterdam kan je gebruik maken van een rouwbakfiets. Een voordeel ten opzichte van een rouwauto is een groter gevoel van nabijheid en toegankelijkheid naar de overledene.

Vind meer inspiratie over rouwvervoer

Kies voor elektrisch en zonnepanelen

  • Steeds meer crematoria bieden de mogelijkheid tot elektrisch cremeren. De verbranding in de crematieoven vindt plaats via verwarmingselementen en gebruikt duurzaam opgewekte stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Daardoor is de crematie energieneutraal en zeer milieuvriendelijk.
  • Kies voor een opbaar- of uitvaartlocatie met zonnepanelen op het dak.

 Duurzame lijkbezorging

  • De meest natuurvriendelijke manier van de lijkbezorging is resomeren of watercremeren. Helaas is deze vorm op dit moment nog niet toegestaan in Nederland, al adviseert de Gezondheidsraad om resomeren op te nemen in de nieuwe uitvaartwet. Het wetsvoorstel wordt in de eerste helft van 2024 naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees meer over resomeren in deze blog.
  • Bij natuurbegraven wordt een lichaam teruggeven aan de natuur. Het graf is ook eeuwigdurend. Mijn ervaring met natuurbegraven is dat de locaties bijzonder mooi en zonder uitzondering veel rustiger zijn dat traditionele begraafplaatsen. De rust daalt direct neer op de aanwezigen wanneer we samen het bos of de natuurbegraafplaats inlopen.
  • Geef een grafsteen een tweede leven. Na een bepaalde periode van grafrust, kiest een familie er vaak voor om de grafrechten niet te verlengen waardoor het graf geruimd wordt. De grafsteen kan opnieuw gebruikt worden. Hierbij wordt de inscriptie door een steenhouwer verwijderd en verzorgt hij een nieuw opschrift.

Schrijf uw wensen op in een wilsbeschikking

Wil u uw eigen afscheid op een duurzame manier inrichten? Dan is het een goed idee om hier alvast over na te denken en uw wensen vast te leggen in een wilsbeschikking.

Download het document, vul het in en geef het aan uw familieleden en vrienden. Zo kunnen zij uw wensen honoreren. Samen de wilsbeschikking invullen kan uiteraard ook. Neem contact met mij op zodat we uw wensen kunnen bespreken.