6 inspirerende ideeën voor rouwvervoer

Een uitvaart is voor mij geslaagd wanneer die past bij de wensen van de overledene en de naasten. Rouwvervoer is daarbij een belangrijk onderdeel. Door er met de familie over te praten en te bedenken wat de overledene fijn zou vinden, komen we eigenlijk altijd uit op een persoonlijke invulling.
In deze blog neem ik u mee in mijn ervaringen van prachtige alternatieven die er zijn naast de bekende zwarte rouwauto.

Blauwe auto
Mevrouw hield enorm van blauw. Ook bij haar thuis had de kleur duidelijk de overhand. Dus toen ik haar dochter vroeg naar de wensen van haar moeder bij het rouwvervoer, schudde ze nee. Ze werd meteen enthousiast toen ik haar voorstelde om een blauwe auto te kiezen. Het is een prachtig plaatje geworden samen met de witte uitvaartkist met daarop het blauwe boeket.

Die oude snoek
Hij was een groot liefhebber van oldtimers, net als zijn vriendin. Ze stond erop dat ze zelf de mooie snoek reed, zoals ze hem zo vaak ergens naartoe gereden had. In hun eigen oldtimer. Het bloemenrek boven op de auto was overdadig gevuld met zonnebloemen, wat een wondermooi beeld opleverde.

De boot
Ook bij leven varen we graag dus waarom niet bij de dood. Zeker in Amsterdam is de boot een geliefd rouwvervoersmiddel. Omdat Amsterdam veel goede opstapplaatsen heeft, is het vervoer per boot altijd wel te regelen. Ik heb goede ervaringen met de Katz van Nautiek in het Oostelijk Havengebied. Deze oude blauwe politieboot kan overal aanleggen en leent zich qua interieur en individuele wensen heel goed voor het vervoer van een overledene en de naasten.

Denkt u nu al na over passend rouwvervoer? Dan is het een goed idee om een wilsbeschikking in te vullen.

Eigen boot
Ook met je eigen boot het rouwvervoer organiseren is bijna altijd mogelijk. Zolang er genoeg ruimte is voor de uitvaartkist is een eigen boot een hele mooie persoonlijke invulling. Met een paar creatieve aanpassingen en een paar sterke mensen die niet bang zijn om aan te pakken en te tillen, lukt het meestal wel.

De uitvaartbus
Een uitvaartbus is een heel verbonden manier van rouwvervoer. Nadat eerst de familie is opgehaald, rijdt de bus naar de rouwlocatie waar ze hun dierbare overledene in de bus plaatsen. Laatst wilde een familie alle bloemen mee naar huis nemen. De lege plek werd opgevuld met alle prachtige bloemstukken.

Paard en wagen
Hij was absoluut tegen auto’s in de stad en hield van de natuur. Ik dacht na en somde de mogelijkheden op. Toen ik ‘Met paard en wagen’ voorstelde, werd direct positief gereageerd. Op de dag van de uitvaart reed een stijlvolle houten wagen getrokken door Friese paarden door de stad, gevolgd door de vrienden en familie op de fiets. Zo bijzonder!
Op zoek naar meer uitvaartinspiratie? Ga naar mijn website.