Uitdagingen van een uitvaart: saaie dagen bestaan niet

Vanaf het moment dat ik in 2014 mijn eerste uitvaart organiseerde, wist ik dat ik dit werk fantastisch vond. En dat vind ik nog altijd want elke uitvaart is uniek en bijzonder. Soms vraagt een uitvaart veel creativiteit en geduld. En soms zijn er meerdere locaties in het spel waardoor het voor mij een uitdaging is om de dag in goede banen te leiden.

In deze blog lees je over de uitdagingen waar ik als uitvaartonderneemster mee te maken heb en hoe ik ermee omga.

Een complexe organisatie

Hoe meer partijen betrokken zijn bij de uitvaart, hoe meer werk. Bijvoorbeeld wanneer een afscheid is uitgesmeerd over verschillende locaties. Vaak moeten er dan allerlei extra zaken geregeld worden. Zeker wanneer het alternatieve locaties betreft zoals een sportkantine, restaurant of niet praktiserende kerk waar geen techniek en/of catering aanwezig is. Ook dit soort zaken pak ik graag op, net zoals eventueel extra vervoer per uitvaartbus of paard en wagen naar de begraafplaats en de condoleance bijeenkomst.

Lees ook mijn blog >> Inspiratie voor alternatieve uitvaartlocaties

Wie beslist

Voor mij is prettig als ik weet wie de beslissende stem heeft bij de organisatie van een afscheid. Zo heeft bij een stel, meestal de partner die achterblijft het laatste woord.

Het komt ook voor dat er geen familie van de overledene is en de vrienden gezamenlijk de uitvaart regelen. Dan wordt het al wat lastiger om besluiten te nemen want wie was de beste vriend? Ik heb meegemaakt dat de twee broers van een overleden jonge man, die elkaar al 30 jaar niet gezien hadden, samen de uitvaart wilden organiseren. De vraag rees wie de beslissende stem had omdat er geen hiërarchie was en de wensen behoorlijk ver uit elkaar lagen. Met de nodige creativiteit en geduld heb ik de broers op een lijn gekregen en werd het een uitvaart waarin ze zich beiden konden vinden.

Een kind dat zeer plotseling overlijdt

Wanneer een jong iemand of een kind onverwachts overlijdt, bijvoorbeeld door zelfdoding of een ongeluk, is dat voor nabestaanden bijzonder ingrijpend. Tijdens dit soort situaties van is er meer aandacht, begeleiding en steun nodig, wat ik ze graag wil bieden. Nabestaanden moeten op mijn steun en begeleiding kunnen bouwen. Ik ben extra alert op mijn houding, woordkeus en voorkomen en geef richting zonder aandacht te vragen of irritatie op te wekken. Als het ware loop ik op mijn tenen, maar wel hard. Een mooie uitdaging.

Geen geld voor de uitvaart

De dood overkomt ons allemaal. Tot zover geen nieuws. Maar de dood is nog vaak een te groot taboe om over te praten. Met als gevolg dat mensen zich onvoldoende voorbereiden en niet stilstaan bij uitvaartkosten. Voor nabestaanden geeft dat vaak veel spanning, want als er continu zorgen zijn over geld, is er geen tijd en ruimte om afscheid te nemen. Wanneer ik te maken heb met geldgebrek, probeer ik de nabestaanden gerust te stellen en de uitvaart op een relaxte manier te bespreken. Ik ben transparant en helder over de kosten en probeer met de familie tot een oplossing te komen. Soms lukt het doordat de uitvaartverzekering van een ander kan worden aangewend en soms gaat de familie letterlijk met de pet rond door via crowdfunding of een collecte geld in te zamelen.

Lees ook mijn blog >> Als er weinig/geen geld is: Tips voor een betaalbare uitvaart