afscheid

De meest gestelde vragen bij een uitvaart Deel 1: Zaken die spelen voor en direct na een overlijden

Als uitvaartonderneemster krijg ik logischerwijs geregeld vragen over wat er kan en mag bij een uitvaart. Er zijn vaak zorgen over verzekeringskwesties en kosten, maar ook hebben mensen vragen over de mogelijkheden bij opbaring en verzorging. In deze blog ga ik in op de meest gestelde vragen die voor en direct na een overlijden spelen.

Hoe weet ik of ik voldoende verzekerd ben?

Om daarachter te komen is het noodzakelijk om je uitvaartwensen op een rij te krijgen. Graag kom ik langs voor een vrijblijvend gesprek. Ik kan ik een begroting voor je uitwerken en je wensen in een wilsbeschikking vastleggen. Samen onderzoeken we of je verzekering daarbij past.

Wat kan ik doen als ik mijn uitvaart niet door mijn verzekeraar wil laten organiseren?

Het is altijd mogelijk om je verzekering af te kopen. De vraag is dan wel wat je dan nog krijgt uitgekeerd. We kunnen altijd samen kijken naar je financiële mogelijkheden.

Wie betaalt de begrafenis of crematie als er geen geld is?

De gemeente betaald de uitvaart als er helemaal geen geld is. Dat betekent wel dat de familie helemaal geen zeggenschap meer heeft over hoe de uitvaart wordt ingevuld. Daarnaast zal de gemeente altijd onderzoeken of de kosten alsnog op de familie verhaald kunnen worden.

Mag ik zelf een uitvaartondernemer kiezen bij mijn verzekering?

Ja dat mag altijd, ongeacht je verzekering.

Kan een hele oude, kleine verzekering ook nog geint worden?

Ja zeker, dat is geen probleem. Dergelijke verzekeringen worden altijd ondergebracht bij grote verzekeraars. Welke partij dat is, is redelijk makkelijk op te sporen.

Is cremeren altijd goedkoper dan begraven?

Ja, een crematie is in bijna alle gevallen goedkoper dan een begrafenis, tenzij voor een begrafenis in een algemeen graf wordt gekozen. Dan zijn de kosten ongeveer gelijk.

Wat moet ik doen als iemand thuis overlijdt?

Het eerste wat moet gebeuren is de huisarts van de overledene bellen. Die moet het overlijden vaststellen en de verklaring van overlijden opmaken. Deze verklaring is nodig om bij de burgerlijke stand aangifte te doen van overlijden en om de overledene te kunnen begraven of cremeren. Vervolgens kun je contact opnemen met een uitvaartondernemer met wie je alle zaken van de uitvaart kan doorspreken en alles voor je kan regelen.

Mag een overledene altijd thuis opgebaard worden?

Ja dat mag altijd. Het is goed om stil te staan bij de praktische kant, maar er is veel mogelijk. Zo bestel ik in Amsterdam wel eens een verhuislift om de overledene in de uitvaartkist het huis uit te halen.

 Mag ik helpen bij de laatste verzorging van de overledene?

Ja zeker, dat kan en mag altijd. En mocht je twijfelen om te helpen, dan stel ik altijd voor om in de buurt te zijn tijdens de verzorging. Zo kan je ervaren hoe het gaat en kan je alsnog besluiten om mee te helpen.

Kan de overledene thuisblijven tot de dag van de uitvaart?

Ja dat kan altijd, ook als het lichaam sneller veranderd dan gewenst . De ontbinding kan bijvoorbeeld sneller gaan waardoor het uiterlijk verandert of dat er een onaangename geur optreedt. Jullie bepalen altijd zelf wat dragelijk is. Je kan beslissen om de kist te sluiten bijvoorbeeld.

Waarom moet een overledene gekoeld worden?

Om het lichaam na overlijden te conserveren tot aan de dag van de uitvaart is het nodig het lichaam zo snel mogelijk te koelen. Hierdoor wordt de ontbinding vertraagt.

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie, ofwel lichte mummificering, is een proces om een lichaam langer goed te houden, bijvoorbeeld wanneer koeling in het geval van een thuisopbaring niet mogelijk is. Een voordeel is dat de oorspronkelijke huidskleur behouden blijft en het lichaam dezelfde temperatuur heeft als de ruimte. De lichaamssappen worden bij deze behandeling vervangen door formaldehyde, wat de ontbinding vertraagt. Soms wordt voor deze balseming gekozen om de overledene een levensecht uiterlijk te geven, in het geval van een tragische of onverwachte dood. De overledene blijft op kamer temperatuur, wat aangenamer is voor de nabestaanden.

Ik heb vragen over mijn eigen uitvaartwensen. Hoe maak ik dat kenbaar?

Het is absoluut aan te raden om na te denken over je uitvaartwensen en deze op papier te zetten, ook als je nog jong en gezond bent. Ben je alleen en wil je er zeker van zijn dat je wensen worden opgevolgd? Geef je wilsbeschikking aan degene die als eerste van jouw overlijden op de hoogte wordt gebracht zoals je huisarts, bewindvoerder of executeur.