uitvaart in Amsterdam Buitenveldert

Energie bewaken in tijden van rouw

Het is een gegeven, maar bijna niemand ziet het aankomen. Zodra je geliefde overlijdt, ben je moe, verdrietig, in shock. Niet gek dat je energieniveau in elkaar stort en je spanning ervaart. Daarom is het lastig om direct na een overlijden over zo veel keuzes na te moeten denken en beslissingen te nemen.

 Vraag hulp

Mensen die zonder al te veel emoties kunnen helpen scheppen ruimte in je hoofd vol watten. Je wilt niets liever dan dat het afscheid helemaal is afgestemd op jouw wensen. Een prachtige dag die soepel verloopt en perfect is georganiseerd. Je kunt een familielid of goede vriend vragen om te helpen het afscheid zo goed mogelijk in te vullen. Daarnaast is een uitvaartbegeleider een onafhankelijke partner die je van a tot z in je keuzes begeleidt. Naast praktische zaken gaat dat ook over bureaucratische of financiële zaken die moeten gebeuren en waarvan je misschien niet op de hoogte bent. Een uitvaarder bewaakt het overzicht (ook als de familie veel zelf doet) vult aan waar nodig en zorgt dat uiteindelijk alles op de meest optimale manier is uitgevoerd.

Maak ruimte voor jezelf

Zodra je geliefde is overleden word je vaak overspoeld door telefoontjes of mensen die langs willen komen. Allemaal goed bedoeld, maar daar is vaak helemaal geen ruimte of tijd voor. Je moet beslissingen nemen over de rouwkaart, invulling van de dienst, foto’s en muziek uitzoeken. Daar ben je zo maar een aantal dagen druk mee. De afgelopen weken of maanden vol zorg en zorgen zijn uitputtend geweest. Gun jezelf dus de rust en ruimte om niet op alle goedbedoelde telefoontjes, kaartjes en bezoekverzoeken in te gaan. Vraag liever of ze na de uitvaart een keer willen langskomen bijvoorbeeld. Of kies voor een specifiek moment om thuis afscheid te nemen, in plaats van vele dagen mensen over de vloer te hebben.

Stel een wilsbeschikking op

Tijdens de eerste bespreking vlak na een overlijden hoor ik vaak van de nabestaanden dat ze niet meer weten wat de wensen van hun dierbare waren. Ook als gevolg van het gebrek aan energie. Als ik dan mijn aantekeningen erbij pak en ze haarscherp vertel hoe het is afgesproken hoor ik een zucht van verlichting.

Je afscheid vormgeven op voorhand is een groot geschenk. Maak er gebruik van en vul een wilsbeschikking in. Het geeft rust voor jezelf en de nabestaanden houvast om de uitvaart vorm te geven.

Download de wilsbeschikking