Uitvaart op de grachten van Amsterdam

Als er weinig/geen geld is: Tips voor een betaalbare uitvaart

Wanneer een geliefde is overleden en er is geen geld, ben ik als uitvaartonderneemster vaak de eerste die dat hoort. Vanuit de overheid bestaan regelingen, maar er bestaan genoeg manieren om het financieel op te kunnen lossen. In deze blog deel ik graag mijn tips en adviezen.

 

Betaald door de overheid

Wanneer er geen geld is voor een uitvaart, bestaat er een mogelijkheid om de gemeente aan te wijzen als opdrachtgever van de uitvaart. Ook wel een ‘uitvaart van gemeentewege’ genaamd. Bijvoorbeeld wanneer de overledene geen uitvaartverzekering had afgesloten of (spaar)geld voor een uitvaart had achtergelaten. In een dergelijk geval zal de gemeente de kosten zo laag mogelijk willen houden en hebben de nabestaanden geen enkele invloed op hoe de uitvaart vormgegeven wordt. Ook zal de gemeente alsnog op zoek gaan naar familieleden om de kosten terugbetaald te krijgen.

Lees ook mijn blog over Uitvaartverzekeringen: dit moet u weten

Hebben nabestaanden recht op een uitkering van de Sociale Dienst, dan komen ze in aanmerking voor een lening via de Wet Bijzondere Bijstand. In zo’n situatie betaalt de sociale dienst de kosten voor de uitvaart. De nabestaanden moeten de lening daarna terugbetalen.

 

Kies voor alternatieven. Mijn adviezen en tips op een rij.

De oplossingen die de overheid biedt zijn verre van ideaal. Nabestaanden moeten zich in de schulden steken en hebben vaak moeite met afbetalen. Daarom adviseer ik vaak een andere aanpak.

Zo snel als mogelijk na het overlijden bezoek ik de nabestaanden om samen alle wensen en ideeën te bespreken. Tijdens het gesprek geef ik direct aan wat de kosten zijn en stel ik alternatieve, budgetvriendelijke ideeën voor.

  • Een crematie is bijvoorbeeld goedkoper dan een begrafenis.
  • Ook kunt u ervoor kiezen om de rouwkaart (deels) digitaal of via sociale media te verspreiden.
  • Bij een alternatieve afscheidslocatie kun je denken aan een plek waar de overledene geregeld kwam. Misschien is de roeivereniging waar hij lid was, de manege waar zijn (klein)kind paardrijdt of de prachtige tuin van zijn beste vriend wel een mooi alternatief. Uit genegenheid, liefde en respect stellen mensen hun locatie vaak gratis ter beschikking. Daarbij heeft u op dergelijke locaties vaak meer mogelijkheden qua catering. Zo kunt u de gasten vragen om zelf een taart of gerecht mee te nemen.
  • Als u geen rouwauto wilt inzetten zijn er talloze andere opties om de kist te vervoeren. Vervoer met uw eigen boot bijvoorbeeld, de grote bakfiets van uw buurman, of uw eigen stationwagen of busje.
  • Rouwbloemstukken van de bloemist kunnen behoorlijk aan de prijs zijn. Dat is goed op te lossen door de genodigden te vragen een eigen boeket, plant, of losse bloem mee te nemen. Dat maakt het ook veel persoonlijker.
  • Ook al kiezen veel mensen voor een standaard uitvaartkist, u kunt die ook zelf maken of besluiten om de overledene in een mooie deken te wikkelen.

Geld inzamelen

Hoe dan ook, uiteindelijk zullen er bepaalde kosten blijven die betaald moeten worden. Zo kunt u familie en vrienden om een bijdrage vragen en ouderwets met de pet rondgaan of een eigen crowdfunding starten. Uit ervaring weet ik dat dit soort initiatieven goed werken, al kan het misschien ongemakkelijk voelen. Een sterfgeval is een verdrietige gebeurtenis, zeker wanneer het een jong persoon betreft. Tegelijkertijd heerst er een vorm van saamhorigheid en medeleven. Mensen willen graag helpen en bijdragen.

Er zijn vele variaties mogelijk om de uitvaart precies aan te laten sluiten op uw budget en wensen. Ik spreek graag alle mogelijkheden, kosten en eventuele betalingsregelingen met u door.

Bent u benieuwd wat een uitvaart kost? Bekijk deze Voorbeelden van uitvaarten inclusief de kosten.