Watercremeren als duurzaam alternatief

Steeds meer mensen denken na over hoe ze bewuster en duurzamer kunnen leven. Maar een duurzame uitvaart is vaak nog geen vanzelfsprekendheid.

Toch zijn er allerlei duurzame keuzes die je kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een kist van Nederlands hout, zonder lak of ornamenten;
  • Duurzaam rouwdrukwerk van 100% gerecycled papier of digitale uitnodigingen;
  • Rouwvervoer per (bak)fiets of elektrische rouwauto;
  • Milieuvriendelijk opbaren.

 

Nu staan de ontwikkelingen rondom een duurzame uitvaart niet stil. Daarom wil ik in deze blog stilstaan bij resomeren, ook wel watercrematie genoemd. Deze vorm van lijkbezorging is pas sinds kort in Nederland mogelijk en is bijzonder milieuvriendelijk in vergelijking met begraven of cremeren.

Funeral Quest behoort tot de eerste lichting uitvaarders die hiervoor is opgeleid. Het is nu nog wachten totdat de eerste machine geïnstalleerd is en klaar is voor gebruik. Wanneer en waar dat is, is helaas nog niet duidelijk.

 

Wat is resomeren en hoe gaat dat in de praktijk

Bij resomeren wordt de overledene in een resomator (groot afsluitbaar vat) geplaatst. Vervolgens worden de juiste hoeveelheden water en kaliumhydroxide toegevoegd waarna het vat wordt verhit tot 180 ℃ en het lichaam oplost. Na 3 uur is het lichaam gereduceerd tot vloeistof en onopgelost botmateriaal dat wordt vermalen tot een fijn poeder, vergelijkbaar met de as na een crematie.

 

Deze vorm van lijkbezorging lijkt dus eigenlijk in veel opzichten op een crematie. Zo ligt de overledene tijdens het afscheid in een kist of wade. Op het moment dat het resomeren daadwerkelijk plaatsvindt, dient het lichaam in wol of zijde gekleed en gewikkeld te worden zodat het chemisch proces optimaal verloopt.

Er bestaat al een wollen omhulsel dat speciaal voor het resomeren gebruikt kan worden, alsof de overledene in een wollen kist ligt. Daarnaast zijn kistenmakers bezig om een uitvaartkist te ontwikkelen waaruit het lichaam makkelijk alsook respectvol geschoven kan worden.

 

Voordelen van resomeren boven cremeren

  • De CO2 en stikstof uitstoot is vele malen minder dan bij cremeren;
  • Het kost slechts 20% van de energie dat cremeren vraagt;
  • Het waterverbruik is slechts 1.500 liter (ter vergelijking: voor het maken van 1 spijkerbroek is 11.000 liter nodig);
  • De kist kan worden hergebruikt;
  • Na afloop is de vloeistof die overblijft omgezet in een onschadelijke stof dat geen impact heeft op het milieu en kan het net als kraanwater worden weggespoeld.

 

Wilt u over resomeren van gedachten wisselen? Of wilt u meer weten over welke keuzes u kunt maken om een uitvaart duurzaam in te vullen? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Ik hoor graag uw ideeën of wensen en adviseer u graag.