Waarom kost rouwen zoveel energie?
Moeheid is bijna een gegeven
Eén ding dat bijna een gegeven is in een periode van rouw, is dat het energie kost. Het is lastig om ’s morgens op gang te komen en alles wat eerder als vanzelf ging, gaat nu met moeite. Het kan voelen alsof je benen niet willen bewegen. Je wil wel vooruit maar het kost heel veel inspanning.
Het is niet altijd even makkelijk om je over te geven aan de vermoeidheid. Ten eerste weet je wat je normaal gesproken aan kan en wil je je gewoon fit voelen in je lijf. Ten tweede is het lastig te accepteren omdat je jezelf niet fysiek aan het uitputten bent, dus waarom zou je aan de moeheid toegeven?
Bewust en onbewust gebeurt er ontzettend veel
Het zijn begrijpelijke reacties, je wil gewoon vooruit. Maar zo simpel is het helaas niet. De vermoeidheid bij rouw wordt niet door fysieke uitputting veroorzaakt, maar door de rouw zelf. Bewust en onbewust gebeurt er ontzettend veel. Bewust ben je in je hoofd voortdurend bezig met degene die er niet meer is. De film van wat er is gebeurd komt telkens weer voorbij, of je worstelt met vragen als waarom, waarom hij of zij, wat had ik anders kunnen doen? Wat als? Die drukte in je hoofd is op zich al genoeg reden om meer moe te zijn dan normaal.
Het is niet zo gek dat je moe bent
En ook onbewust gebeurt er veel. Rouwen houdt in dat je bezig bent met het ontwennen van een oude situatie, het onthechten van een verbinding met iemand die je heel dierbaar is. En dat doet pijn en dat kost energie. Wat daar ook nog eens bijkomt, is dat dat er op z’n beurt voor zorgt dat we overlevingsstrategieën ontwikkelen die die pijn moeten verminderen. Anders is die pijn niet te verdragen. Dat kost ook een hoop moeite en energie, dus niet zo gek dat je moe bent.
Veel mensen hebben niet in de gaten niet dat je van een warboel in je hoofd, verdriet en alle gevolgen van rouw je zo ontzettend moe kan voelen. Het voelt bijna hetzelfde als gewone vermoeidheid na fysieke inspanning of overbelasting, maar het is toch echt anders.
Hoe ga je om met die vermoeidheid?
Je begrijpt nu hopelijk dat een vermoeidheid die niet door fysieke inspanning is veroorzaakt, niet persé met fysieke ontspanning hoeft te worden aangepakt. Het is niet de bedoeling dat je jezelf gaat forceren, maar slapen is niet altijd de perfecte oplossing. Sterker nog, er is ook zoiets als teveel slapen, waardoor je jezelf juist meer vermoeit. Dit is een vermoeidheid die niet persé vraagt om rust in je lijf, maar die boven alles vraagt om rust in je hoofd.
Verzetten kost alleen maar nóg meer energie!
Die rust in je hoofd begint bij het stoppen met het verzetten tegen de vermoeidheid. Vertrouw erop dat het goed is zo, ook als het lang duurt. Het verzetten kost alleen maar nóg meer energie, dus dat is nogal contra-productief.
In plaats te piekeren over waarom je zo moe bent, ga je op zoek naar die dingen die rust in je hoofd brengen. Bij voorkeur zijn het activiteiten die helemaal geen denkkracht nodig hebben, dus een boek lezen of een film kijken, zijn niet ideaal. Je brein is dan namelijk nog steeds actief, namelijk met de dialoog in het verhaal van het boek of de film. Op zich een prima afleiding, maar kijk eens of je jezelf kan uitdagen om echt leeg te worden in je hoofd. Voor de ene persoon is dat een wandeling in de buitenlucht, voor de ander is dat yoga of meditatie en sommige mensen schrijven liever de woorden van zich af. Jij hebt daar misschien weer andere ideeën bij.
Blijf vooral mild voor jezelf
Daag jezelf een beetje uit, maar leg de lat niet te hoog. Dus forceer niet iets waar je écht de energie niet voor hebt. En onthoud dat als je de tijd neemt om de rust in je hoofd te maken, dat het gaat om de keuze die je voor jezelf maakt en niet om het resultaat. Soms ratelt dat brein lekker door en een andere keer voel je meer rust. Laat het zo zijn en ga daarna gewoon weer verder.