Bij zonder rouwvervoer Mercedes Cheeta

Rust in de chaos: waarom een draaiboek onmisbaar is bij elke uitvaart

Het overlijden van een dierbare voelt vaak als een rollercoaster. Juist op dat moment moeten er in korte tijd allerlei beslissingen worden genomen. Ik help families stap voor stap om daar zo rustig mogelijk doorheen te gaan. Niet alles hoeft tegelijk. Ik verdeel de gesprekken, neem de tijd en werk altijd met een draaiboek. Dat geeft overzicht én rust. In deze blog leg ik uit hoe ik te werk ga en wat je kunt verwachten in de eerste dagen na een overlijden.

De eerste stappen na een overlijden

Tijdens het eerste gesprek met de familie, vaak nog op de dag van overlijden, bespreken we in grote lijnen hoe de uitvaart eruit zal zien. Zo’n gesprek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en vraagt veel van de familie. Ondanks het verdriet en de vermoeidheid, is het van belang om zo snel mogelijk een uitvaartlocatie te kiezen, te bespreken wat de familie zelf wil doen en op welke moment. Ook de rouwkaart, een eventuele rouwadvertentie, de bedankkaart, de bloemen en het vervoer behandelen we tijdens dit gesprek. Tegenwoordig kiezen families steeds vaker voor alleen een digitale kaart, maar een combinatie van een digitale en papieren rouwkaart kan uiteraard ook. En soms wil de familie zelf een rouwkaart maken.

In een volgend gesprek neem ik de kostenbegroting met de familie door. Daarover wil je geen misverstanden hebben. Ook vraag ik de familie om de benodigde documenten te ondertekenen, zoals een aanvraag voor de crematie of begrafenis, of een Akte van Cessie waarmee het bedrag van een uitvaartverzekering rechtstreeks naar mij mag worden overgemaakt.

>>Lees mijn blog over veelgestelde vragen bij een uitvaart

Waarom een draaiboek rust geeft

Bij elk afscheid neem ik ook altijd de invulling van de uitvaart met de familie door. Dat verwerk ik in een draaiboek waarin precies staat wanneer er wat gebeurt en wie verantwoordelijk is. Het maakt niet uit of het om een kleine, intieme uitvaart gaat of om een groots afscheid, een draaiboek komt er altijd. Het geeft mij handvatten en zorgt dat ik niets vergeet te bespreken en biedt mij en de nabestaanden rust. Maar net zo belangrijk: door een draaiboek weten mijn leveranciers ook precies wat er van ze verwacht wordt voorafgaand aan de dag van de uitvaart, de dag zelf, maar ook de dagen erna. Met leveranciers bedoel ik bijvoorbeeld mensen die helpen bij het uitdragen en opruimen bij een thuisopbaring, chauffeurs, medewerkers van de uitvaartlocatie, audiovisuele technici, de fotograaf of de bloemist. Ondanks dat alle partijen waarmee ik samenwerk professionals zijn en mijn kwaliteitsstandaard kennen, controleer ik altijd of iedereen en alles op de juist plek staat. Staat de fotograaf klaar op het moment dat de rouwstoet het huis verlaat? Weten de medewerkers van het crematorium of ze een geluidsopname moeten maken? Wat gebeurt er met de bloemen na afloop en wordt er nog een toost uitgebracht op de overledene in de koffiekamer? Oftewel een draaiboek is essentieel voor een goed verloop van een afscheid.

 Leg je uitvaartwensen vast (ook als je nog jong bent)

Het is heel waardevol om alvast na te denken over je eigen uitvaartwensen. Veel mensen vinden dat gek of confronterend, maar het is juist een cadeau voor je nabestaanden. Door je wensen op papier te zetten, geef je richting én rust in een lastige tijd.

>> Lees mijn blog over hoe je met een wilsbeschikking je uitvaartwensen vast kunt leggen

Tot slot

Een goed georganiseerde uitvaart geeft ruimte voor wat echt belangrijk is: afscheid nemen op een manier die past. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.