De meest gestelde vragen bij een uitvaart Deel 2: Zaken die spelen rondom de dag van de uitvaart
Als uitvaartonderneemster krijg ik logischerwijs veel vragen over wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Maar ook stellen mensen praktische en soms prikkelende vragen. In deze blog lees je mijn antwoord op de meest gestelde vragen die mensen over een uitvaart hebben.
Mag een uitvaart ook op zaterdag plaatsvinden?
Ja, bijna alle locaties waar ik uitvaarten begeleid, bieden ook op zaterdag hun services aan. Weet dat een begraafplaatsmeestal wel een extra weekendtarief vraagt.
Wat is de maximale tijd tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart?
Normaal gesproken is dat maximaal 6 werkdagen. Je kan echter bij het OM uitstel aanvragen als daar een goede rede voor is, bijvoorbeeld als familie uit het buitenland moet komen vliegen. Wanneer de overledene uit het buitenland moet worden opgehaald (dit heet repatriëring) gelden de 6 werkdagen vanaf het moment dat de overledenen in Nederland is aangekomen. De uitvaartondernemer moet kunnen aantonen dat het lichaam tijdens de bewaartijd goed wordt gekoeld.
>>Lees mijn blog over de meest gestelde vragen die voor en direct na een overlijden spelen.
Is een afscheid op een andere plek dan een uitvaartlocatie goedkoper?
Dat ligt aan wat je zelf kan regelen. Een uitvaartlocatie heeft meestal de techniek en catering goed voor elkaar. Daarbetaal je een redelijk bedrag voor. Op een ander soort locatie, zoals bijvoorbeeld een restaurant, is niet altijd een volwaardig audiosysteem aanwezig, maar als je dat zelf kan verzorgen en je hebt toestemming, dan bespaar je die kosten. Mijn advies is om altijd goede afspraken te maken over zaalhuur en consumpties als je een restaurant of evenementenlocatie overweegt als uitvaartlocatie.
Iets persoonlijkers kan ook. Als je bijvoorbeeld het favoriete café, of de sportkantine vraagt waar de overledene vaak te vinden was, dan vinden ze het vaak een mooi eerbetoon en zullen ze niet veel rekenen. Je moet misschien wat meer je best doen, maar er zijn in Amsterdam en omgeving zeker locaties waar je je eigen eten en drinken mee mag nemen. Funeral Quest kan je hier altijd bij helpen.
Wij willen graag een sobere uitvaart. Wat kan jij hierin betekenen?
Een sobere uitvaart is niet automatisch goedkoper en dat geldt ook andersom. Daarom bespreek ik graag van tevoren wat sober voor jullie betekent, want er zijn veel dingen mogelijk. Tijdens het gesprek kan ik je adviseren over de mogelijkheden die passen bij jullie wensen en budget.
Wij willen het graag klein en informeel houden. Heb je tips?
Jazeker, een intieme uitvaart kan je op verschillende manieren invullen. De meeste uitvaartlocaties hebben wel een of meerdere kleinere ruimtes waar je koffie, een borrel en een hapje kunt gebruiken. Samen met de overledene in de ruimte kun je hier informeel samen zijn en verhalen delen.
Zoek je een informele setting voor een groot gezelschap, dan moet je meestal uitwijken naar een restaurant of evenementenlocatie. De grote aula’s van crematoria en begraafplaatsen zijn minder geschikt, aangezien zij consumptiegebruik niet toestaan.
Is het verplicht om een overledene met een rouwauto te vervoeren?
Nee, zeker niet. Je mag zelf bepalen welk vervoer je kiest. Dat kan een eigen auto zijn, maar ook iets anders. Er zijn allerlei (duurzame) alternatieven waaruit je kunt kiezen zoals een elektrische rouwauto, (bak)fiets, fietskar, boot, caravan, busje of rouwbus. O.a. Van der Lans & Busscher biedt een uitgebreid assortiment aan rouwvervoer. Kijk hier voor mee informatie over rouwvervoer.
Mag iemand zonder kist worden begraven of gecremeerd?
Ja, dat mag. De overledene moet wel bedekt zijn, bijvoorbeeld in een lijkwade.
Wordt de overledene in de uitvaartkist gecremeerd?
Het is gebruikelijk dat de overledene in de kist ligt tijdens het moment van crematie. Een enkele keer hoor ik de suggestie dat het lichaam van de overledene uit de kist wordt gehaald. Dat is niet juist.
Mogen bloemen ook in de crematieoven?
Ja, beperkt dus losse bloemen mogen wel. Bloemstukken nemen nabestaanden vaak mee naar huis of ze leggen de stukken op een herdenkingsveld.
Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een particulier of familiegraf?
Bij een algemeen graf staat het graf niet op de naam van de nabestaanden, maar op naam van de eigenaar van de begraafplaats. Die bepaalt wie er in dat graf begraven worden, dat gaat in volgorde van aanvraag. Vaak zijn dat per graf twee of drie willekeurige personen. Als familie heb je hier geen inspraak in. Wel mag je als nabestaande altijd een gedenksteen op het graf plaatsen. Na de wettelijke periode van grafrust (10 jaar) wordt het graf geruimd.
Bij een particulier of familiegraf heb je als familie veel meer keuzes. Je kan zelf het graf uitzoeken, bepalen voor hoeveel jaar het wordt gehuurd en wie er nog meer in begraven wordt. De grafrechten zijn tevens overdraagbaar. Daarmee blijven ze in de familie als de vorige rechthebbende zelf ook overlijdt. De kosten van een familiegraf zijn wel een stuk hoger dan van een algemeen graf en is per begraafplaats verschillend.
Zijn de kosten voor een begraafplaats in Nederland vergelijkbaar?
Iedere begraafplaats hanteert een eigen tarievenlijst, al zijn binnen een gemeente de kosten redelijk vergelijkbaar.
Kan een overledene opgegraven worden en ergens anders worden herbegraven of gecremeerd?
Nee, niet binnen de verplicht gestelde grafrust, in Nederland is dat 10 jaar. Tussentijds mag het graf niet verstoord worden.
Mogen er bij de uitvaart ballonnen worden oplaten?
Nee, voorheen werd dat wel eens gedaan, maar inmiddels is dat is bijna nergens meer toegestaan omdat de ballonnen in de natuur belanden en het milieu belasten. In de regio Amsterdam is het daarnaast ook verboden vanwege het gevaar voor vliegtuigen die van en naar Schiphol vliegen.
Ik heb vragen over mijn eigen uitvaartwensen. Hoe maak ik dat kenbaar?
Het is absoluut aan te raden om na te denken over je uitvaartwensen en deze op papier te zetten, ook als je nog jong en gezond bent.
Ben je alleen en wil je er zeker van zijn dat je wensen worden opgevolgd? Geef je wilsbeschikking aan degene die als eerste van jouw overlijden op de hoogte moet worden gebracht zoals je huisarts, bewindvoerder of executeur.
Lees mijn blog over hoe je met een wilsbeschikking je uitvaartwensen vast kunt leggen