Alle neuzen dezelfde kant op

Elke uitvaart wil ik naar wens en op maat organiseren. Dat beloof ik iedereen die mij inschakelt. Maar wat nog wel eens speelt, is dat er tussen nabestaanden wrijving of irritatie is. Daarom vind ik het superbelangrijk dat alle neuzen tijdens de organisatie van een uitvaart (en liefst ook nog daarna) dezelfde richting op wijzen en doe ik er alles aan om te zorgen dat iedereen tevreden is over de invulling van de uitvaart.

Het mooiste en uitdagendste onderdeel van mijn vak

Verbinding en rust brengen en zorgen dat iedereen zich gehoord en gezien voelt, vind ik het mooiste en meest uitdagende onderdeel van mijn vak als uitvaarder. Ik durf ook wel te zeggen dat ik er inmiddels, met 11 jaar uitvaartervaring, ook best wel goed in ben.

Zelf kom ik uit een warm gezin. Mijn ouders gaven ons tijdens onze jeugd veel vertrouwen en liefde én stelden duidelijke grenzen. Natuurlijk waren er wel eens onderlinge irritaties, maar over het algemeen gingen wij als gezin harmonieus, in rust en respectvol met elkaar om. En dat doen we nog steeds.

Ruzie en gedoe

Helaas is het niet in alle families even harmonieus en komt er van alles naar boven tijdens het gesprek over de uitvaart van een gezinslid. Soms speelt er een slepende ruzie en hebben ze elkaar jaren niet gezien of gesproken. Ook zie ik wel eens dat een dominant persoon uit het gezin alles naar zijn of haar hand probeert te zetten. Of iemand vraagt op een hele negatieve manier om aandacht. En het komt ook voor dat familieleden moeten samenwerken met vrienden van de overledene, met mensen die ze niet kennen en waar ze misschien helemaal geen zin in hebben. Maar als die vrienden een belangrijke rol in het leven van de overledene hebben gespeeld verdienen zij ook een plek aan tafel.

Rust en balans biedt ruimte

Waar het mij om gaat, is dat iedereen invulling aan het afscheid mag geven op een manier die voor hem of haar belangrijk is. Daarom zorg ik altijd voor rust en balans tijdens gesprekken met nabestaanden. Soms sta ik gewoon op om water voor iedereen te halen. (Ik doe altijd net of ik thuis ben) Even een time-out kan zo maar een hele andere energie geven.

Dat is niet alleen voor de nabestaanden prettig, ook voor mezelf is dat soms hard nodig. Dan moet ik echt even goed nadenken hoe ik verder ga met het gesprek. Iemand die heel hoog in zijn of haar energie zit en veel aandacht opeist bijvoorbeeld, moet ik dan eerst tot rust brengen door vragen te stellen. Mensen die voor de overledene hebben gezorgd, zie ik vaak wat op de achtergrond blijven. Misschien omdat ze moe zijn of dat ze denken al genoeg gedaan te hebben. Die wil ik juist door mijn bevragingen meer bij het gesprek betrekken.

 Zoek troost

Als je tevreden terug kunt kijken op het afscheid van een dierbare helpt je dat in je rouw. Ook het verwerken van een verlies is voor mij een belangrijk thema en is iets wat ieder mens op zijn of haar manier doet. Het is altijd fijn om met familie of vrienden te kunnen praten, maar ook kun je troost vinden door met iemand te praten die gespecialiseerd is in rouw en verlies. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken hoe ik of een specialist je hierbij kan helpen.

Lees mijn blog over rouwverwerking en hoe ik daarbij kan helpen