Innovaties in de uitvaartbranche. De Zit-lig-kist en de Ecologische uitvaartkist
De zit-lig-kist
Het meest recente voorbeeld is de ontwikkeling van een zit-lig-kist op het gebied van verzorging en opbaring.Het is gebruikelijk om een overledene te verzorgen en vervolgens liggend op bed of in een uitvaartkist op te baren. In een Crematorium in Geleen heeft pas geleden een proefverbranding plaatsgevonden met een zit-lig-kist. Hierbij werd getest of de kist geschikt is voor een crematieoven. De zit-lig-kist is niet alleen bedoeld voor cremeren, maar is ook geschikt voor begraven.
De Maastrichtse interieurbouwer Sjeng Schellinx is initiatiefnemer van de zit-lig-kist. Hij kwam op het idee door een overlijden in zijn vriendenkring. “We zaten aan tafel met elkaar. Ik moest gaan staan om die persoon te zien en dan zie je alleen een kist met een liggend persoon. Terwijl je een persoon in het dagelijks leven zelden liggend ziet. Zo ken je de meeste mensen juist niet, die ken je eerder zittend bij je aan tafel.” Schellinx ontwikkelde een prototype. Op basis van dit prototype heeft hij veel positieve reacties gekregen. Daarom besloot hij verder te gaan met de ontwikkeling van zijn idee en vroeg DELA om feedback voor de verdere ontwikkeling van de zit-lig-kist. Het product wordt nu op de markt gebracht.
Ecologische uitvaartkist
Bij de meeste standaard uitvaartkisten worden producten gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn tegenwoordig steeds meer organisaties die ecologische uitvaartkisten aanbieden. Onora is hier een voorbeeld van.Onora is een nieuwe speler in de uitvaartbranche. Ze onderscheiden zich met nieuwe type ecologische uitvaartkisten. Het voordeel aan deze uitvaartkisten is dat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn. De uitvaartkisten worden in Nederland gemaakt uit organisch materiaal, bioplastics. Onora claimt dat de uitstoot bij een crematie maar liefst 75% minder is dan van gewone houten kisten. Bij begraven vergaat de kist volledig. Bij gewone kisten is dit vaak niet het geval, omdat daarin veel plastics, metalen en lijmen verwerkt zijn. Die zijn niet afbreekbaar, maar vaak zelfs giftig.