De meest gestelde vragen bij een uitvaart Deel 3: Praktische zaken
Als uitvaartonderneemster krijg ik vaak vragen over wat er kan en mag bij een uitvaart, maar ook stellen nabestaanden mij vragen over hele praktische zaken. Waarom mag je de as pas na een maand ophalen bijvoorbeeld? En wat kan en mag je met de bloemen doen? In deze blog geef ik je antwoord op deze en meer van dit soort vragen.
Wanneer wordt het graf na een begrafenis gesloten?
Een graf wordt altijd direct, nadat iedereen afscheid heeft genomen en weggelopen is, gesloten. Meestal staan de beheerders van de begraafplaats op gepaste afstand te wachten, zodat zij dit direct kunnen uitvoeren. De regel is dat een graf op zijn laatst voor zonsondergang gesloten moet zijn.
Wanneer mag ik een grafmonument of grafsteen plaatsen?
Tussen een begrafenis en het plaatsen van een grafmonument of grafsteen zit een bepaalde tijd, meestal is dat een aantal maanden. Dit heeft ermee te maken dat de grond voldoende ingeklonken en stabiel genoeg moet zijn om de steen of het monument op te plaatsen. De beheerder van de begraafplaats geeft aan wanneer dat is.
Over het algemeen kun je uitgaan van zo’n zes maanden na de dag van begraven. Bij een familiegraf waar al een persoon ligt begraven kan je vaak al na drie maanden de grafsteen of monument (terug)plaatsen. In dat geval heeft de begraafplaats toestemming verleend en is er al een steen of monument.
>>Lees mijn blog over de meest gestelde vragen die voor en direct na een overlijden spelen
Wanneer wordt de overledene gecremeerd? Is dat meteen na de plechtigheid?
Meestal wordt iemand ongeveer binnen een uur na de plechtigheid gecremeerd. De oven moet namelijk klaar zijn voor een volgende crematie en omdat men niet exact weet hoelang een crematie duurt, is het ook niet exact te plannen. Je kunt ervan uitgaan dat de crematie altijd op de dag van de uitvaart plaatsvindt. Bij hele grote uitzondering gebeurt het een dag later. In dat geval worden uitvaartbegeleider en de nabestaanden daarover ingelicht.
Mag een uitvaart ook op zaterdag plaatsvinden?
Ja, bijna alle locaties waar ik uitvaarten begeleid, bieden ook op zaterdag hun services aan. Weet dat een begraafplaats meestal wel een extra weekendtarief vraagt.
Wat gebeurt er met de bloemen na afloop van een crematie?
Losse bloemen mogen altijd met de overledene mee in de oven. Bloemstukken kan je mee naar huis nemen of op het crematorium achterlaten. Die worden dan op een speciale plek gelegd zoals een herdenkingsveld of plaats.
Is het een goed idee om de bloemen aan een zorginstelling te doneren/geven?
Zorginstellingen willen liever geen bloemen. Een rouwstuk accepteren ze sowieso niet, aangezien dat voor hen een te verdrietige uitstraling heeft. Een bos bloemen gedoneerd door de familie van een overledene die daar woonde, waarderen ze wel vaak.
>> Lees mijn blog over zaken die spelen rondom de dag van de uitvaart
Waarom mag je in Nederland de as pas na een maand ophalen?
In Nederland is het wettelijk geregeld dat je pas na een maand de as van je dierbare mag ophalen. De rede hiervoor is dat in de as, waar ook veel gemalen botten tussen zitten, DNA bevat. Mocht er dus op een later moment verdenking van een misdrijf zijn, dan kan justitie nog een onderzoek instellen.
Er zijn echter wel uitzonderingen. Je kunt bij het Openbaar Ministerie een ontheffing aanvragen voor de gestelde bewaartermijn. Je moet in zo’n geval een motivatiebrief schrijven waarom je de as eerder wil ophalen. Bijvoorbeeld wanneer de as met de familie meegaat naar hun land van herkomst. Wanneer je een kopie van een vliegticket en een crematieverklaring bijvoegt, krijg je van het OM meestal snel toestemming om de as eerder op te halen.
Mag je de as van een overledene overal uitstrooien?
In principe mag dat niet zonder officiële toestemming van de landeigenaar of gemeente. Dit geldt ook voor verstrooiing over water. Er zijn rederijen die toestemming hebben om op een specifiek water as te verstrooien. Mijn ervaring is dat de meeste families die toestemming niet vragen. Ik adviseer daarom vaak om de as uit te strooien waar je wil, maar wel een rustig moment te kiezen.
Welke instanties krijgen automatisch bericht van overlijden?
Nadat er door een (huis)arts aangifte is gedaan van overlijden geeft de gemeente het overlijden door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank. Alle andere partijen en instanties moeten de nabestaanden zelf doorgeven en regelen.
De nabestaanden krijgen van Funeral Quest praktische ondersteuning desgewenst. Sowieso in de vorm van 2 boeken; Wegwijzer voor nabestaanden van Marieke Henselmans en een boek van Zorgen Erna, die heldere en makkelijke uitleg geeft over de afwikkeling.
Moet het paspoort of het ID-bewijs van een overledene worden ingeleverd?
Nee, dat hoeft niet en mag bij de familie blijven.