uitvaart amsterdam, dragers Ferentes

Wat de dood voor mij betekent

Ik hoor wel eens van nabestaanden dat, vlak na het overlijden van hun geliefde, het lijkt of diegene slaapt. Een aantal dagen later zeggen ze te zien dat de overledene echt helemaal weg is. Ik vind dat goed verwoord, alsof na een paar dagen de ziel is vertrokken. Helaas weten we niet zeker of er, na ons leven hier op aarde, meer is. Als we dat wel wisten zou de dood misschien minder beladen zijn.

Als je een geliefde of iemand die dicht bij je staat verliest, gaat er een andere wereld voor je open. En alhoewel het intens verdrietig is, kan een verlies ook rijker maken. Het kan behoorlijk ingrijpend zijn waardoor je andere emoties en gedachten ervaart. Zo heeft de dood mij doen beseffen dat je verlies op vele vlakken kunt beleven. Niet alleen door een overlijden, maar ook door een scheiding of wanneer iemand zijn of haar baan verliest. Toen mijn broer overleed, realiseerde ik me dat ineens veel duidelijker en ging ik alsnog in gesprek met mensen in mijn omgeving die eerder iemand hadden verloren of iets heftigs hadden meegemaakt. Naar mijn idee had ik ze toen niet genoeg aandacht gegeven.

Inmiddels ben ik al enige jaren uitvaartondernemer en ben ik min of meer dagelijks met dood en overlijden bezig. Ook met mijn gezin praat ik geregeld over mijn werk en de dood. Daardoor is er een zekere gewenning ontstaan op bepaald vlak. Maar afscheid nemen wordt er niet makkelijker op. Het is heel persoonlijk en je kan het maar één keer doen.

Mijn besef van verlies en de dood hebben mij emotioneel en professioneel verrijkt. Dat geldt voor mij als mens, maar ook zeker in mijn rol van uitvaartbegeleider; ik weet hoe nabestaanden zich kunnen voelen. Zelfs, na bijna 15 jaar, blijft het voor mij een raar idee dat ik mijn overleden broer nooit meer zal zien. Ik ben blij dat ik na zijn overlijden bij hem kon zijn en afscheid van hem heb kunnen nemen. Door met eigen ogen te zien dat hij echt dood was, kreeg dat gegeven vorm in mijn hoofd en hart. Het bleek voor mij een goede manier om het verlies te verwerken.

Heeft u n.a.v. deze blog vragen over uw afscheid of dat van iemand in uw omgeving?

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak

Foto: Hazel Ling, Troost in Beeld