(Huis)dieren rouwen ook

Wanneer het baasje komt te overlijden, gaat dat meestal niet onopgemerkt aan hun huisdier voorbij. Een hond voelt zich van nature veilig door een vaste structuur en dagindeling tussen hem en zijn baasje. Als dat wegvalt zal hij het missen en kan een hond zelfs depressief of lusteloos raken. Ook katten raken van slag door het verlies en zijn overgevoelig voor stress en veranderingen in gedrag en omgeving.
Wanneer de dieren afscheid kunnen nemen van hun overleden baasje zal dat hen zeker helpen. Daarom is het belangrijk het dier niet weg te houden bij de overledene. In een mortuarium of crematorium is daar alle begrip voor en kunt u tegenwoordig bijna overal het huisdier mee naartoe nemen.

Ik heb als uitvaartbegeleidster inmiddels vele situaties mogen ervaren waarbij een hond of kat zijn baasje mist maar ook troost biedt.

Een vertrouwde stem
Nadat de man in het buitenland is overleden, wordt hij naar een mortuarium in de buurt gebracht. Wanneer ik samen met de familie de inhoud van de dienst bespreek, bekijken we ook wat filmpjes van de overleden man. Op het moment dat de hond zijn stem hoort, schiet hij overeind en loopt hij onrustig door het huis. Hij is duidelijk op zoek naar zijn baasje. We kijken samen naar de hond, zwijgend. Het is verdrietig om te zien al maakt het ook wat duidelijk. De volgende dag neemt de familie de hond mee naar het mortuarium. Ze brengen hem bij de kist zodat de hond zijn baasje kan ruiken en zien. Waarschijnlijk begrijpt hij nu dat zijn geliefde baasje er niet meer is.

De weg kwijt
De familie wil graag dat de overleden man tot de dag van de uitvaart thuis is. Hij ligt in zijn kist die in de huiskamer staat. Ik krijg het gevoel dat de hond van de overledene bescherming wil bieden. Telkens wanneer ik de familie kom bezoeken, ligt de grote herdershond aan de voeten van de dochter of rust hij zijn kop op de benen van zijn overleden baasje. Nu die is weggevallen mist de hond zijn leiding en is zijn dochter erg verdrietig. Ik kan me zo goed voorstellen dat de hond de weg kwijt is.

Speciale band
Volgens de ouders was er een speciale band tussen de overleden jonge vrouw en de zwart-witte kat die bij het gezin hoorde. Nadat ze was overleden in het ziekenhuis, kwam ze snel naar huis. De kat nestelde zich meteen in de buurt van haar benen en is niet meer van haar zijde geweken tot de dag van de uitvaart. De speciale band was duidelijk voelbaar. Toen ze in de uitvaartkist werd gelegd, kroop de kat bij haar in de kist. De andere kat die familie had, liet zich niet zien. Op de dag van de uitvaart kom ik bij het huis. Buiten staat het rouwvervoer klaar, een bus. De kat is er als de kippen bij om de bus te inspecteren. Ze gaat erbij zitten, loopt rondjes om de bus en springt vervolgens in de bus. Het vervoer lijkt goedgekeurd te zijn.

Foto: Jamie Street | Unsplash